Makina İmalat Sektörü KOBİ’leri Bir Dönüşümle Karşı Karşıya
Makina İmalat Sektörü dönüşümün merkezinde
Endüstriyel makine ve ekipman imalatı sektörü, dünyadaki imalat ortamına en büyük katkı sağlayan sektörlerden biridir. Birincisi, makine üreticileri, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi sanayi ülkelerinin bel kemiğidir ve milyonlarca insana istihdam sağlar ( yalnızca ABD’de 1,1 milyon ). Ancak aynı zamanda, verimliliği önemli ölçüde artırmak, maliyetleri düşürmek ve enerji tasarrufu sağlamak için sayısız başka sektöre (kendileri dahil) teknoloji sağlıyorlar. Çiftçiden üreticiye, inşaatçıdan madenciye her sektör onlara güveniyor.
Bugün Türkiye’de endüstriyel makineler üreten binlerce şirket var. Endüstriyel makine imalat sektörünün çoğu KOBİ’lerden oluşuyor. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin bugün yaşadığı sorunlar ve değişiklikler, büyük işletmelerde meydana gelen devasa bozulmalar ve yeniliklerle karşılaştırıldığında küçük görünebilir, ancak kümülatif olarak etkileri daha da büyük olabilir.
Etrafında bir yol yok, her şeyi kapsayan bir dijital dönüşümün ortasındayız. Ve her sektör etkilense de endüstriyel makine üreticileri değişimin merkezinde yer alıyor.
Ancak tam olarak ne değişiyor ve KOBİ üreticileri buna ayak uydurmak için ne yapabilir?
Önerilen Yazı Bu Yazı ilginizi çekebilir. Makine Ve Ekipman İmalatında Kaynak Planlama
Değişen ihtiyaçlar
Aberdeen Group tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, endüstriyel makine endüstrisi, değişen müşteri ihtiyaçlarına yanıt vermek için daha fazla karmaşıklığa, özelleştirilmiş ürünlere ve daha hızlı lansmanlara doğru kayıyor. Bu, parti boyutlarının genellikle tek bir birime küçüldüğü ve üreticilerin, özelleştirme seçenekleri sunarken ve kısa teslim sürelerini korurken, mümkün olduğunca verimli ve uygun maliyetli üretim yapmak için yeni yollar bulması gerektiği anlamına gelir. Bu, özellikle onlarca yıllık teknoloji ve bilgi birikimiyle işleri eski yöntemlerle yapmaya alışmış şirketlerde hiç de kolay bir iş değildir.
Yeni mühendislik yöntemleri
Endüstri 4.0‘a geçişle birlikte hem endüstriyel makinelerin doğası hem de mühendislerin bunları nasıl tasarladığı değişiyor. Müşteriler, endüstriyel robotik ve IoT’nin patlayıcı gelişimini besleyen ve aynı zamanda giderek daha karmaşık malzeme faturaları ve üretim süreçleri anlamına gelen her zamankinden daha fazla otomasyon ve bağlantı talep ediyor.
On yıl önce bu, prototipleme aşamasında çok daha yüksek harcamalar anlamına gelse de, bugün bu yeni makineler ve süreçler sanal olarak modellenebilir ve simüle edilebilir. Herkese açık olarak paylaşılan tasarımlar ve eklemeli imalat dahil olmak üzere açık kaynaklı imalatın ortaya çıkmasıyla birlikte tasarım, prototip oluşturma ve hatta imalatla ilgili maliyetler önemli ölçüde azaltılabilir.
3D yazıcıların yüksek kaliteli, dayanıklı metal hassas parçalar basabilmesiyle, bileşenlerin üretilme şekli bile yavaş yavaş işlemeden eklemeli üretime dönüşüyor.